تولید

کنسانتره

کارخانه فرآوری

در سال 1354، كارخانه تغليظ در جوار معدن با ظرفيت خوراك 420 تن در روز به بهره‌برداری رسيد. اين كارخانه بر اساس عيار ورودي 3/5 درصد مس طراحي گرديده است. اما اکنون بعد از حدود 50 سال فعالیت معدن به دلیل اتمام ذخایر پر عیار، سنگ معدن خوراک کارخانه دارای عیار متوسط حدود  75/. درصد مس بوده  که با بازیابی 95 تا 98 درصد فرآوری می‌شود.

مراحل اصلی تغلیظ در کارخانه کانه‌آرایی شامل چهار قسمت عمده خردایش و دانه ‌بندی، آسیاکنی و دانه ‌بندی، جداسازی (فلوتاسیون) و آبگیری و خشک‌کردن می‌باشد. 

در بخش اول از سه دستگاه سنگ ‌شکن شامل سنگ‌شکن فکی اولیه، سنگ ‌شکن فکی ثانویه، سنگ‌ شکن مخروطی و تعدادی سرند ارتعاشی استفاده می‌شود  مرحله سنگ حمل شده از چاه‌ها که حداکثر 60 سانتی‌متر ابعاد دارد تا ابعاد زیر 25 میلی‌متر خرد می‌گردد. ظرفیت این بخش 80 تن در ساعت می‌باشد.

در بخش دوم از دو دستگاه آسیاب میله‌ای و گلوله‌ای و یک کلاسیفایر مارپیچی و یک دستگاه هیدروسیکلون استفاده می‌گردد و ذرات سنگ تا ابعاد زیر 120 میکرون خرد می‌گردد. لازم به ذکراست که مرحله آسیاکنی به روش ‌تر هست. 

در بخش سوم به کمک مواد شیمیایی همچون کف‌ ساز (MIBC) و گزنتات (امیل گزنتات پتاسیم) در سلول‌های فلوتاسیون عمل جدایش ذرات کانی‌های مس از مواد باطله صورت می پذیرد.

 

در بخش چهارم ذرات مس جداشده وارد تیکنر شده و پس از مقداری آبگیری از آنجا به کمک فیلتر آبگیری نهایی انجام‌شده و محصول نهایی کنسانتره مس در انبار کنسانتره دپو می‌گردد.پس از انجام چهار مرحله فوق محصول نهایی برای فروش به مجتمع مس سرچشمه ارسال می‌گردد و مراحل ذوب و پالایش در آن مجتمع صورت می‌پذیرد.

 

نمودار گردش جریان مواد در کارخانه فرآوری

 

  • برای بهبود کنسانتره مطالعات حذف سرب در دستورکار قرار گرفته است.
  • مطالعه استحصال مس از باطله ها در دستور کار قرار گرفته است.
  • بروز رسانی فرایند ها و نوسازی تجهیزات در دست مطالعه و اقدام می باشد.
  • ایجاد اتوماسیون فنی برای بهینه کردن تولید.